Klar hønsekødssuppe

En helt igennem klassisk og fantastisk suppe. Kogt på en hel kylling, så vi får alle de gode egenskaber fra kyllingens knogler. Lav suppen en dag hvor du har god tid, da den bruger en hel kylling, der helst skal koge i ca. 1,5 time. Suppen her bruger lidt af kødet fra kyllingen, mens resten af kødet kan du sagtens gemme i fryseren og bruge en anden dag. Der er hvad der svarer til ca. 3 x aftensmåltider i sådan en kylling. Så køb gerne en frilands - eller en økologisk kylling.

Hovedret til 4
Forberedelsestid 15 min + 30 min - ca. 1,5 time kogetid

Ingredienser:
1 hel kylling, ca. 1,3 kg
1 porre
2 store gule løg
1 helt hvidløg
10-15 peberkorn
2 laurbærblade
Ca. 2-3 liter vand
Evt. 1 æggehvide

Ekstra:
2 dl vermicelli eller risoni (eller anden suppe pasta)
2 store gulerødder
2-3 stilke blegselleri, skåret i tynde skiver
1 bundt purløg, hakket fint
Salt og peber

Fremgangsmåde:

1. Brug den største gryde du har, som både kan rumme grøntsager og kylling samtidigt med at den kan være i din Cook it. Tag gerne kyllingen ud en time før du går igang med suppen, så den kan nå at få stuetemperatur. Dette forkorter kogetiden på komfuret, alternativt kan du koge suppen i 10 minutter ekstra på komfuret inden du sætter gryden ned i din Cook it. 

2. Rens porre og halver dem. Skræl løgene og skær dem i kvarte. Halver det hele hvidløgshoved, fjern evt de yderste lag af skræl.

3. Læg din kylling, porrer, løg, hvidløg, peberkorn og laurbærblade i gryden. Fyld gryden op med vand indtil det dækker det hele. Kog det hele op, skum evt af hvis der kommer noget. Læg gerne låg på og kog videre i et par minutter, sæt gryden ind i din Cook It og lad den koge videre. Kyllingen er kogt færdig efter ca 1 time, men kan sagtens stå i 1,5 - 2 timer alt efter hvor mør du vil have din kylling. 

4. Når suppen er færdig med at koge, tager du din kylling ud af suppen. Hold kyllingen lodret hen over gryden, så du får alt den gode suppe der gemmer sig i kyllingen. Læg kyllingen på et fad e.lign. Hvis ikke du vil have en helt klar suppe (også bedre kendt som consommé) kan du springe trin 5 over og gå direkte til trin 6.

5. Sigt resten af suppen over en sigte eller et dørslag ned i en skål eller en anden gryde. Sæt gryden med den sigtede suppe over på komfuret og kog den op igen. Vil du gerne have en helt klar suppe, kan du piske en æggehvide og tilsætte den den sigtede suppe. Rør rundt mens suppen småsimrer i et minuts tid, sigt suppen endnu engang, så du får æggehvide og evt. andre rester væk. 

6. Skræl gulerødder og skær den ud i mindre stykker. Rens blegselleri og skær den i skiver. Kog din suppe op igen, tilsæt vermicelli og smag den til med salt. Pluk hvad der svarer til ca 200 g kød fra den kogte kylling og tilsæt det til suppen sammen med gulerødder og blegselleri. 

7. Server suppen rygende varm så snart vermicelli er kogt færdig og dine grøntsager er lidt møre, men stadig har bid. Drys godt med finthakket purløg og server gerne med masser af brød til.

Tip: Du kan sagtens servere suppen uden kød, pluk blot kødet af kyllingen og gem det til en anden dag i fryseren. Brug det som fyld i pitabrød eller i tortillas. Varm det op på en pande med løg, hvidløg, peberfrugter og mexicansk krydderi. Spæder du kødet op med nogle kikærter eller bønner, kan du sagtens få kødet til at række til 2 x aftensmad til 4 personer. 

Forrige
Forrige

Gode råd

Næste
Næste

Stifado - græsk lammegryde