+2500 glade kunder

Dansk virksomhed

Gratis fragt

+2500 glade kunder

Dansk virksomhed

Græsk stifado

Lam

Gryderet

Grøntsager

Stifado er en klassisk græsk gryderet med lammekød, mange løg og rødvin, der stammer helt tilbage fra Venedig i det 13. århundrede, hvor italienerne bragte den med sig til Grækenland. I dag er det en elsket ret i græske hjem, ofte lavet med kalv, okse eller kylling. Det vigtigste i denne ret er de mange løg; brug gerne skalotteløg og perleløg (frosne, ikke syltede). For at give retten dybde kan du erstatte rødvinen med et par spsk. balsamicoeddike, hvis du ønsker en mindre alkoholholdig version. Stifado er en ret, der er perfekt til hyggelige middage og kan nydes med godt brød eller ris.

Til 4 personer

20 min

1,5-3 timer

Ingredienser

600-800 g skært lammekød, fx. Culotte, lammekølle eller bov

5-6 skalotteløg

4 hvidløgsfed

1 aubergine

3 kviste timian

2 kviste rosmarin

1 kanelstang

1,5 dl rødvin

450 g flåede tomater, enten på dåse eller friske tomater

100 g perleløg på frost, ikke syltede

3 spsk. tomatpuré

Ca. ½ liter vand + (evt. hønsebouillonterninger)

Salt og peber

Evt. bredbladet persille til pynt

Fremgangsmåde

1.

Start med at skære dit kød ud i mindre stykker, ca. 4x2 cm. Puds det meste af fedtet og senerne væk. Pil skalotteløgene og behold dem hele. Pil hvidløgsfeddene og skær dem ud i skiver eller hak dem groft. Skær toppen af auberginen, halver den på langs 2 gange, og skær over i passende stykker, så du ender med at have aubergine stykker, der er omtrent samme størrelse som lammekødet.

2.

Varm olivenolie i en gryde, der passer til din Cook it. Brun lammekødet af flere omgange. Kommer der for mange stykker ned i gryden, koger kødet i stedet for at få en stegeskorpe. Tag stykkerne af panden og læg dem i en skål.

3.

Svits skalotteløg, hvidløg, rosmarin og timian i et par minutter, hæld kødet tilbage og tilsæt rødvinen. Lad den bruse af og koge lidt ind, inden du tilsætter resten af ingredienserne i gryden. Smag til med salt og peber.

4.

Vandet/hønsebouillonen skal dække alt indholdet i gryden. Auberginestykkerne skal helst vende med kødsiden nedad i gryden, ellers vil de oxidere og blive brune. Lad det hele koge i et par minutter, læg låg på og lad det koge yderligere, indtil låget er varmt. Sæt gryden over i din Cook it og lad gryderetten stå i Cook it i min. 1,5 time og gerne op til 3 timer. Kødet er mørt efter 1,5 time, mens det er “kan spises med en ske”- mørt efter 3 timer.

5.

Hvis du evt. ønsker en mere koncentreret smag eller mindre væske, kan du lade din stifado koge, indtil den har den ønskede smagsintensitet/konsistens. Alternativt kan du blande en lille smørbolle, dvs. blødt smør rørt op med 1-2 spsk. mel.  Bland smørbollen i gryderetten og lade den koge lidt, indtil den er tyknet lidt i konsistensen.

6.

Server din stifado med ovnkartofler, ris, kartoffelmos eller brød til. Smager også rigtig godt med lidt tzatziki til. Pynt evt. med bredbladet persille.

Tips

Vil du lave en vegetarisk eller endda en vegansk stifado, kan du bruge svampe i stedet for lammekød. Nedjuster mængden af vand/bouillon og kogetiden.

Mere for mindre

Vil du gerne spare tid, energi og penge?

Spar op til 70% energi

Bæredygtigt valg for miljøet

Farvel til brændt mad

Energistyrelsen anbefaler Høkasse-metoden

Køb Cook it her

Hartmann & Family

CVR-nr.: 18134799

Følg os på SoMe

Copyright © 2024 Cook it. Alle rettigheder forbeholdt.